O NAMA

Hrvatska udruga dadilja

Hrvatska udruga dadilja (HUD) osnovana je 10.10.2010.

Strukovna smo neprofitna organizacija. Okupljamo dadilje koje skrbe o djeci sukladno Zakonu o dadiljama.

Sjedište HUD-a je u Zagrebu, a djelujemo na području Republike Hrvatske.

Djelatnost dadilje legalizirana je 2013. godine donošenjem Zakona o dadiljama.

Svojim prijedlozima, iskustvom i znanjem aktivno smo sudjelovali u oblikovanju Nacrta prijedloga Zakona o dadiljama i Pravilnika o uvjetima prostora i opreme te lobirali za legalizaciju rada dadilja. Kontinuirano surađujemo s mjerodavnim ministarstvima, lokalnim samoupravama i medijima promovirajući struku, dobru praksu u obrtima dadilja i dobrobiti ove vrste skrbi za djecu.

Zalagali smo se i ostvarili oslobađanje obrta za djelatnost dadilje od PDV-a.

Pregovarali smo s lokalnim samoupravama o važnosti sufinanciranja ove djelatnosti i omogućili mnogim roditeljima da primaju subvencije svojih općina i gradova za svoju djecu u obrtima dadilja.

↣ Kako bi otvorili STATUT Hrvatske udruge dadilja kliknite OVDJE.  ↢
↣ Kako bi posjetili našu Facebook stranicu Hrvatske udruge dadilja kliknite OVDJE. ↢
Đurđica Palikuća; OČD PALČIĆ, Vrbovec. (Vlasnica obrta od 2013. , jedna od dvije prve dadilje obrtnice u Hrvatskoj)

Svrha, vizija i misija

Cilj i svrha HUD-a:

 • promovirati djelatnost dadilje kao kvalitetan vid skrbi o djeci,
 • pružati potporu dadiljama u svim segmentima njihova rada i zagovarati njihova prava,
 • razvoj profesionalizacije zanimanja i kvalitete rada dadilja,
 • biti izvor informacija dadiljama, roditeljima, agencijama, udrugama, institucijama, ustanovama i organizacijama koje se bave odgojem i brigom o djeci,
 • zalagati se za kvalitetnu komunikaciju između dadilja, roditelja i djece,
 • surađivati s mjerodavnim ministarstvima, županijama, lokalnim samoupravama i medijima
  oko pitanja koja se tiču djelatnosti dadilje.

Vizija HUD-a je biti odgovorna krovna strukovna organizacija za sve segmente rada dadilja, te predstavljati, podupirati i promovirati djelatnost dadilje kako bi se djeci i obiteljima pružila što kvalitetnija usluga, a dadiljama kontinuirana potpora u radu.
Misija nas dadilja je da za vrijeme skrbi o povjerenoj nam djeci nastojimo kreirati atmosferu koja je sigurna, zdrava, brižna, edukativna i primjerena razvoju i interesima djece dok u isto vrijeme pomažemo našim korisnicima usluga u njihovoj ulozi roditelja.

Hrvatska udruga dadilja:

 • predstavlja, podupire i promovira djelatnost dadilje na nacionalnom i lokalnom nivou,
 • organizira savjetovanja, grupe potpore, predavanja, radionice i stručno usavršavanje za dadilje, te informativna predavanja za lokalne samouprave i sve zainteresirane,
 • organizira godišnji Susret dadilja obrtnica Hrvatske
 • daje strukovno mišljenje i smjernice vezane za rad dadilja, njihovo osposobljavanje, zapošljavanje i zakonsku regulativu.

HUD je član Koordinacije udruga za djecu i zagovaramo prava djeteta na sretno i mirno djetinjstvo. Član smo i Međunarodne organizacije za obiteljsko čuvanje djece (International Family Day Care Organisation).

Adresa:
Hrvatska udruga dadilja
Opatijski trg 10, 10000 Zagreb

OIB:
08934592768

Registarski broj:
21008244

IBAN:
HR9323400091110463285

Upravni odbor

Upravni odbor HUD-a ima sedam članova, a aktualna predsjednica je Danijela Jerković.

Na nivou županija i gradova djeluju podružnice HUD-a pod vodstvom naših voditeljica.

Osnivač i predsjednica UO HUD-a do 2023.

Vesnica Rašić

Vesnica Rašić, rođena je 1961. godine u Zagrebu gdje je završila Pedagošku akademiju. Gotovo osam godina radila je kao odgajateljica u vrtićima Grada Zagreba. Ima sina i kćer. U Australiji je s obitelji provela deset godina. U Brisbane-u je 1997. završila studij učiteljstva namijenjen vođenju i upravljanju dječjim centrima i izradi propisa u predškolskom odgoju. Bila je članica regionalnog Upravnog odbora u Queensland-u koji je bio zadužen za uvođenje i vođenje obiteljskog čuvanja djece na tom području. Kao roditelj koristila je usluge privatnih dadilja, obiteljskog čuvanja djece i dječjih vrtića. 2000. je u Brisbaneu osnovala i rukovodila školom za djecu hrvatskih iseljenika. Otvorila je i svoj obrt za obiteljsko čuvanje djece te se aktivno uključila u rad Vijeća za taj vid skrbi o djeci.

Vrativši se u Hrvatsku, uključila se u inicijativu Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži te napisala Program i Pravilnik za izvan-institucijsku skrb o djeci mlađe predškolske dobi (2003.). Tri godine bila je potpredsjednica Udruge za roditelje “Korak po korak”. Vodila je agenciju za dadilje, te sama radila kao privatna dadilja. Predavala je engleski jezik u državnim i privatnim školama i bavila se prevođenjem.

2010. osniva Hrvatsku udrugu dadilja koja okuplja dadilje s područja cijele Hrvatske. Dolaskom nove vlade na vlast, 2012. lobira i zalaže se za pokretanje zakonske regulative za dadilje koje o djeci skrbe u svom domu. Upozorava na nepravilnosti u dosadašnjem školovanju dadilja, reagira u “slučaju Delnice” i pokreće inicijativu za školovanje dadilja kroz program koji bi bio jedinstven za područje cijele Hrvatske. Kao predstavnica HUD-a bila je članica radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o dadiljama gdje predlaže niz mjera i članaka važnih za legalan rad dadilja u sklopu obrta i za praktičnu primjenu Zakona.

Od 2014. voditeljica je Programa osposobljavanja za djelatnost dadilje na POU Petar Zrinski, te predaje nastavnu cjelinu „Organizacija rada“ i na učilištu „Piramida znanja“.  2015. sudjeluje u EU IPA projektu “Promoviranje alternativnih vidova skrbi za predškolsku djecu“ u Sjevernoj Makedoniji kao ključni ekspert za pitanja dadilja. Ima svoj obrt za čuvanje djece.

Scroll to Top