Primjedbe HUD-a na Konačan prijedlog Zakona o dadiljama - pred 2. čitanje u Saboru

DIO PRIMJEDBI HUD-a NA KONAČAN PRIJEDLOG ZAKONA PRED 2.ČITANJE U SABORU

Konačni prijedlog Zakona o dadiljama svrstao je dadilje koje skrbe o djeci u prostoru roditelja u isti razred djelatnosti kao i dadilje koje skrbe o djeci u svom prostoru i odredio da taj posao mogu raditi samo ako su obrtnice (članak 17.) i ako su upisane u Registar (članak 7.).     Međutim,  prema NKD 2007. i prema NACE Rev. 2 – Statistical classification of economic activities in the European Community, s kojom je usklađena, radi se o dvije djelatnosti.
    Prva obuhvaća razred 88.91 Djelatnosti dnevne skrbi o djeci (što uključuje skrb o djeci u stambenom prostoru osobe koja se bavi obiteljskim čuvanjem djece), a druga djelatnost je pod razredom 97.00 Djelatnosti kućanstva koja zapošljavaju poslugu što između ostalog uključuje poslove koje obavljaju babysitter-ice (skupni naziv za osobe koje skrbe o djeci u stambenom prostoru roditelja puno radno vrijeme ili povremeno i ne žive u domu poslodavca) i guvernante (osobe koje skrbe o djeci u prostoru poslodavca koji im daje i smještaj).
    Dadilje koje skrbe o djeci u prostoru roditelja zapošljavaju se u zemljama EU sklapanjem ugovora o radu između dvije fizičke osobe, od kojih je jedna poslodavac,  ili tako da se dadilja zapošljava putem slobodnog zanimanja. Prema sadašnjim zakonima u Hrvatskoj roditelji mogu zaposliti dadilju  i sada, ali u većini slučajeva to ne rade. Otvaranje klasičnog obrta (što u ovom trenutku predlaže zakon) za ovu skupinu dadilja je neprihvatljivo i neodrživo s obzirom da često ne rade kontinuirano tokom cijele godine, putuju s roditeljima i sl., a davanja za obrt bi im smanjila i ovako male plaće. A ideja da one mogu raditi tzv. terenski rad tj. otvoriti obrt i skrbiti o djeci u domu roditelja, 10 i više sati, i istovremeno zapošljavati drugu dadilju u stambenom ili poslovnom prostoru  ( pročitati objašnjenje za članak 17. Konačnog prijedloga Zakona) naprosto ne drži vodu iz gore navedenih razloga i specifičnosti posla. Ovdje nije jasno niti u čijem stambenom prostoru bi zaposlila dadilja obrtnica drugu dadilju, u svom ili njezinom - što također nema smisla.

Osim toga, naziv dadilja u našem jeziku označava osobu koja skrbi o djetetu u prostoru roditelja, baš kao i u engleskom jeziku i sukladno Međunarodnoj klasifikaciji zanimanja ( „Nanny“). Prema Međunarodnoj klasifikaciji zanimanja ISCO-08, osobe koje skrbe o djeci u svom stambenom prostoru nazivaju se „Family Day Care Workers“ što pri usklađivanju s NKZ 2010 nije prevedeno – za što smo 23.1.2012. podnjeli Prijedlog za pokretanje ispravka prijevoda saborskom Odboru za obrazovanje, Ministarstvu rada i Državnom zavodu za statistiku.

Autor: Vesnica Rašić, predsjednica HUD-a