NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI / 2015.

Na najčešća pitanja vezana uz otvaranje obrta za djelatnost dadilje odgovara predsjednica HUD-a, Vesnica Rašić.

1.    Koje prostorne uvjete moram ispuniti da bi otvorila obrt?

Prostorni uvjeti za otvaranje djelatnosti dadilje određeni su Pravilnikom o uvjetima, opremljenosti prostora odgovarajućom opremom i odtalim uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilje (NN74/13) koji se nadovezuje na ostale uvjete zadane Zakonom o dadiljama (NN37/13). Površina prostora u kojem se skrbi za djecu treba biti najmanje 4 m2 površine poda po djetetu. Prostor treba biti funkcionalan na način da ima osiguran prostor za kuhanje, blagovanje, dnevni boravak, spavanje, sanitarni čvor i kupaonski prostor. Minimalni uvjeti za kupaonicu i kuhinju također su propisani Pravilnikom.

2.    Koji su troškovi otvaranja obrta?

Troškovi otvaranja obrta za svaku su osobu drugačiji ovisno o njezinim specifičnim prilikama, da li otvara obrt u svom stambenom prostoru ili poslovnom, o vrsti opreme te da li se treba osposobljavati za dadilju ili ne. Ako se obrt otvara u svom stambenom prostoru početni troškovi su puno manji i mogu iznositi između 10.000 i 20.000 kn. Troškovi ovise i o financijskim i prostornim mogućnostima svakog pojedinca i mogu se kretati i do 40.000 kn na više.

3.    Vremenski period otvaranja obrta?

Vremenski period otvaranja obrta ovisiti će o tome koliko ste se pripremili i informirali o ovom jedinstvenom obrtu i u kojoj županiji otvarate obrt. U pojedinim županijama imamo po nekoliko aktivnih obrta pa je proces otvaranja donekle poznat i „uhodan“. U obzir treba uzeti  rad institucija i period potreban za donošenje pojedinih rješenja kao i period osposobljavanja.  Prijavljujete li se za doprinose za samozapošljavanje ovisiti će kako brzo će HZZ rješiti vaš zahtjev. Naše dosadašnje iskustvo je pokazalo da, ovisno o pripremljenosti osobe, do aktiviranja obrta može proći od 6 mjeseci do godinu i više dana.

4.    Imaju li nezaposlene osobe određene subvencije/poticaje od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ili resornog Ministarstva za otvaranje obrta ili za pohađanje edukacije?

Svake godine Hrvatski zavod za zapošljavanje donosi nove programe za poticanje samozapošljavanja za nezaposlene osobe. O uvjetima za dobivanje poticaja za tekuću godinu najbolje se raspitati u HZZ-u. Do sada su poticaji u iznosu od 25.000 kn bili odobreni većini dadilja. Obrtnice početnice se mogu prijavljivati i na natječaje Ministarstva poduzetništva i obrta za dodjelu sredstava za opremanje prostora i dodjelu povoljnih bankovnih kredita. HZZ periodično organizira besplatne edukacije za buduće dadilje.

5.    Zašto ima tako malo otvorenih obrta? Koji se problemi pojavljuju?

Razloga za relativno mali broj otvorenih obrta je više. Jedan od većih je nedovoljno razumjevanje zakonodavca i mjerodavnih institucija o ovoj djelatnosti, spora i zahtjevna birokratska procedura te nedovoljna informiranost javnosti. Vjerujemo da će se s vremenom i to rješiti. HUD, kao strukovna udruga,  ulaže puno truda da se situacija poboljša, te pružamo svakoj novoj dadilji članici svestranu pomoć i relevantne informacije pri otvarnju i održavnaju obrta.

6.    Mora li pomoćna dadilja isto imati uvjerenje o osposobljavanju za poslove dadilje?

Sukladno Zakonu o dadiljama, pomoćna dadilja je osoba koja je zaposlena kod dadilje-obrtnice na poslovima pružanja pomoći oko čuvanja i skrbi za djecu. Pomoćna dadilja ne mora završiti osposobljavanje za dadilje, ali treba ispuniti opće uvjete koji se tiču dobi, nekažnjavanja, prebivališta, zdrastvene sposobnosti, poznavanja hrvatskog jezika i pisma. Najniža stručna sprema koju mora posjedovati pomoćna dadilja je srednja (trogodišnja) škola i mora se upisati u Imenik pomoćnih dadilja. Dadilja obrtnica uz pomoćnu dadilju može skrbiti o najviše 8 djece.

7.    Mogu li još u tijeku edukacije, dok nisam dobila uvjerenje, otvoriti obrt?

Da bi fizička osoba mogla otvoriti obrt za djelatnost dadilje mora prvo završiti osposobljavanje za dadilje. Prema Zakonu o dadiljama odgojiteljice ne moraju završiti osposobljavanje za dadilje. Razliku predmeta moraju položiti sve osobe s visokom stručnom spremom pedagoškog i srodnih smjerova sukladno odredbama Odluke objavljene u NN108/13 i 111/13.